Blog

Elektronisch afval: Een groeiend probleem

Elektronisch afval: Een groeiend probleem

De stijging van het aantal smartphones neemt ook problemen met zich mee. Zo overzien we veel dingen over het hoofd, en zien we de schade pas na het observeren.  We zijn tegenwoordig aan steeds meer elektronica gewend en kopen dus steeds meer diverse apparaten. Maar dit moet ook weer worden weggegooid, dit domino effect zorgt voor toenemend elektronisch afval. Hoe groot is dit elektronisch afval nou eigenlijk en wat zijn de effecten ervan?

elektronisch afval Bron CBSNEWS

Feiten over Elektronisch afval

In deze paragraaf gaan we keiharde feiten over elektronische vervuiling bespreken. Het is belangrijk om te weten waar elektronisch afval vandaan komt. In 2012 zijn er ongeveer 1.6 biljoen smartphones geproduceerd. De technische geavanceerde smartphones vereisen vaak meer complexe chemische stoffen om te functioneren zoals het moet, denkend aan arseen, lood en brandvertragende middelen.

Elk jaar word er een nieuw verbeterd model uitgebracht, ook hunkeren consumenten steeds meer naar deze verbeterde modellen. Hier spelen producenten als Samsung en Philips natuurlijk handig op in. De gemiddelde tijd dat een smartphone word behouden is deze dagen zo'n 18 maanden. Waar gaan ze dan naartoe?

Uiteraard worden deze niet meer werkende of niet meer te gebruiken smartphones weggegooid! Maar wist je dat slecht 40% op de juiste manier word gerecycled en 60% volledig word verspild en dus onverantwoord word verwerkt. Wat heeft dit voor gevolgen? Als elektronisch afval niet op de juiste manier word verwerkt, beschadigen de stoffen die we hiervoor hebben genoemd waaronder arseen, lood en andere stoffen de bodem van de aarde. Dit is natuurlijk zeer schadelijk voor het milieu.

Wat is de oplossing?

De eenvoudigste oplossing om dit te voorkomen is om recycle centra's te ontwikkelen. Dit is niet alleen een crusciaal milieu belang, maar ook een geweldige kans om meer banen te creeeren in derde wereld landen.  Ook kunnen we in plaats van toestellen weg te gooien gebruikte telefoons gewoon herstellen, deze verkopen voor minder aan mensen met minder inkomsten. Het herstellen van een smartphone is zo duur nog niet!

elektronisch afval x Bron ifixit.org

Dus denkt u alstublieft de volgende keer na voordat u uw mobiele telefoon weggooit. Je kan bijvoorbeeld overwegen om je telefoon naar het juiste recycle bedrijf te brengen in plaats van het in de prullenbak te gooien. Wees je dus meer bewust van elektronische afval en begin vandaag nog.

Geef een reactie