Blog

Internationale Vrouwendag

Ieder jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig. Dit is wat er centraal staat bij de internationale vrouwendag 2018. Het is een dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht. Ieder jaar is er een ander thema verbonden aan de internationale vrouwendag. Ben je benieuwd welk thema het dit jaar is? Lees dan snel verder!

Image result for internationale vrouwendag

Wat wordt er gevierd op de Internationale Vrouwendag?

Op deze dag wordt de eerste International Vrouwendag herdacht die plaats vond in New York op 8 maart 1908. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, dit vormde het begin van de emancipatie van de vrouwen. Ieder jaar staat de dag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen. De Internationale Vrouwendag staat ieder jaar verbonden aan een thema.

Image result for vrouwen teken Bron: kadootjes

Het thema van 2018

Het thema van dit jaar is gendergelijkheid. In de rechten van de Mens is vastgesteld dan mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Tegenwoordig is het heel normaal dat vrouwen en mannen gezien worden als gelijk, maar helaas blijkt het in de praktijk niet altijd voldoende te zijn.

In 2030 wordt het anders voor de vrouwen, zij moeten dan evenveel kans krijgen als mannen. Het gaat om het mee beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven. Hiervoor moeten landen een specifiek beleid en wetten maken die vrouwen gelijke rechten geven op alle gebieden.

Image result for gendergelijkheid

Waarom op 8 maart?

In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de Internationale Vrouwendag. Deze dag werd 8 maart, omdat er op 8 maart in 1917 duizenden vrouwen in opstand kwamen tegen het voedseltekort.

Aansluiten bij Internationale Vrouwendag 

Aansluiten bij het thema van dit jaar is geheel vrijwillig. Gebruik #wijzijngelijkwaardig op al je sociale media's en vraag aan mannen hun mening binnen dit thema. Naast vrouwenorganisaties haken ook musea, universiteiten en de overheid aan bij deze bijzondere dag.

Image result for international women's day 2018 Bron: balkanjewel

Wat vind jij van het thema van dit jaar? En doe je dit jaar mee met de Internationale Vrouwendag? Laat het ons weten in de comment!

Geef een reactie