Blog

Wat is WhatsApp end-to-end-encryptie?

WhatsApp end-to-end-encryptie

WhatsApp heeft de nieuwe end-to-end-encryptie gelanceerd! Het gele bericht bovenaan een app gesprek is jou vast ook opgevallen, maar wat is het eigenlijk precies en wat betekent dat voor het gebruik van Whats app? Wij schrijven vandaag over de nieuwste functie van de populaire chat-app.

WhatsApp Bron: PRADHANMANTRIYOJANA.CO.IN

Hoe werkt de end-to-end-encryptie voor WhatsApp?
Het is eigenlijk heel simpel. Je berichten zijn met de encryptie alleen leesbaar voor jou en je app partner. Dat betekent dat geen enkele geheime dienst, hacker of zelfs WhatsApp je berichten kunnen lezen. De laatste zes maanden heeft het bedrijf hard gewerkt aan het ontwikkelen van hun nieuwe beveiliging. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nieuw type software genaamd Text Secure, van de non-profit organisatie Open Whisper Systems. Het nieuwste type software maakt de end-to-end-encryptie mogelijk. Niet alleen je berichten worden beschermd tegen spionage, maar ook al je foto's, video's, voice berichten en oproepen.

Hoe activeer je de end-to-end-encryptie?
Activeren is niet nodig. De nieuwste service activeert zichzelf tijdens de laatste update. Echter, deze functie is alleen actief wanneer een vriend de functie ook heeft geactiveerd. End-to-end-encryptie is dan ook voornamelijk lastig in een grote WhatsApp groep. Iedereen moet namelijk gebruik maken van de encryptie om de functie in werking te laten gaan. Het is echter makkelijk om te zien of de encryptie actief is in een groepsgesprek. Je kunt namelijk op iemand zijn profiel, onder het kopje encryptie, kijken of hij/zij gebruikt maakt van de nieuwste beveiliging functie. Mocht de encryptie nog niet actief zijn, dan hoef je slechts enkele stappen te volgen om de encryptie te activeren.

Is de end-to-end-encryptie wel veilig?
Text Secure is op dit moment de meest veilige manier om communicatie te versleutelen. Voor het decoderen of ontcijferen van een bericht wordt een sleutel gebruikt. Deze sleutel hebben uitsluitend de gebruikers van de telefoon. Daarom is het voor hackers niet mogelijk om berichten te lezen. Experts beweren dat de nieuwe WhatsApp encryptie de veiligste functie is die ooit is uitgebracht. Er is echter één nadeel aan deze functie. Berichten en documenten kunnen namelijk niet langer worden gescand door antivirusprogramma's.

Whatsapp Bron: Hackcave.net

Bovendien beschermt de nieuwe codering dienst niet tegen phishing. Wanneer je QR-codes wil scannen loop je dus het risico op een virus. Een van de belangrijkste QR codes is het gebruik van WhatsApp web. Gebruikers van de app service kunnen dan via hun laptop gebruik maken van WhatsApp. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld op een verkeerde site terecht komen. Deze sites bieden QR codes aan met een virus. Wanneer deze QR code eenmaal gescand is, zijn hackers in staat om al uw berichten te lezen en zijn eigen berichten te versturen naar een van uw contacten.

End-to-end-encryptie is geen waterdicht systeem.
Technisch gezien is end-to-end-encryptie de meest veilige methode om gegevens te beschermen. Het is vooral handig dat gebruikers hier niets voor hoeven te doen. Echter, er zijn natuurlijk wel enige vraagtekens te plaatsen bij de encryptie. Daarom zul je nog steeds voorzichtig moeten zijn bij het gebruik van links, documenten of QR codes.

Geef een reactie